Get Adobe Flash player

veluce_m Морава и њени мостови су заштитни знак Трстеничана. Бројни меандри и аде и бујна вегетација чине пејзаж атрактивним и представљају рај за риболовце. У Морави су настањени скобаљ, клен и мрена, нешто мање сом вретенар, док од ретких врста има шарана, деверике и буцова. У планинским речицама има и поточне пастрмке, која је симбол чистоће воде.

Моравски амбијент прија излетницима, спортистима, рекреативцима, уметницима. Ипак, највећи заљубљеници у Мораву су риболовци и чамџије. Чамaц моравaц je незаобилазни детаљ у моравском пејсажу. Покреће се мотком, а чамџије вичне овом необичном и ретком умећу се такмиче на манифестацији ''Трстеник на Морави'' августа месеца већ 15 година заредом.

Етно кућа ''Вилин дар'' за своје госте организује вожњу сплавом. Уживајте у питомом амбијенту Мораве!

За љубитеље природе и активног одмора на Гледићким планинама (922м) и Гочу (992м) постоје обележене планинарске стазе, укупне дужине преко 100 км. У оквиру редовних планинарских акција упознаћете неки од врхова околних планина. За љубитеље лагане рекреативне шетње и бициклизма препоручујемо Стазу кнегиње Милице и Стазу старих заната, које осим окрепљења тела пружају и културни доживљај.

veluce_mКренете ли Стазом кнегиње Милице, поћи ћете стопама српске владарке и ктиторке манастира Љубостиња. Ово тло је обележило њен живот: овде је одрастала на поседу свог оца, Југ Богдана, овде се срела са Лазаром, овде је подигла своју задужбину, овде почива.

Кренете ли Стазом старих заната која води долинама Попинске реке и Бршљанице, упознаћете се са воденичким причама, умећем обраде камена пешчара, видећете аутентичну кречану, или се огрнути ручно тканим шалом на чему ће Вам позавидети и највећи поборници моде.

Сакупљање лековитог биља, печурака и шумских плодова је једна од бројних активности која се нуди гостима на селу.

Лов у трстеничкој општини има дугу традицију: током средњег века овај крај је био ловиште властеле, па и самог кнеза Лазара. Ловиште ''Дубичка река'' се поклапа са територијом општине Трстеник. Површина му је око 448 км2. Ловиштем газдује Ловачко удружење ''Трстеник'', које броји око 1700 чланова.

Постоји ли атрактивнији начин да се упознате са лепотама овог краја него из ваздуха? Панорамско разгледање Трстеника са околином богатом пејзажима шума, река, винограда, манастира из малог авиона је јединствено искуство. Аеро клуб Трстеник организује туристичке летове са разгледањeм града и шире околине (Врњачке Бање, Краљева и Крушевца, манастира Љубостиње, Велућа, Жиче, Каленића, Свете Петке и сл.).

ПЛАНИНАРСКО-СМУЧАРСКО ДРУШТВО ''ЉУКТЕН''
Чајкина 20
Тел: 037 710 104
Ел.пошта: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

ДРУШТВО ЗА СПОРТОВЕ НА ВОДИ ''ЗАПАДНА МОРАВА''
Тел: 037 713 716

ОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА
СПОРТСКИХ РИБОЛОВАЦА ''ПЕТАР СПАСОЈЕВИЋ''
Тел: 037 714 550

ЛОВАЧКО УДРУЖЕЊЕ ''ТРСТЕНИК''
Др Милуновића 10
Тел: 037 714 776

ТУРИСТИЧКО-СПОРТСКИ АЕРОДРОМ
Аеродромски пут бб
Тел: 037 711 175

ЕТНО КУЋА ''ВИЛИН ДАР''
Село Грабовац
Тел: 710 974; 064 216 03 18
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
www.vilindar.rs


ao3_m
ao6_m
ao4_m