Get Adobe Flash player
crkva_svete_petke_m crkva_ribniku_m
Црква Свете Петке Црква Св. Арханђела у Горењем Рибнику

Црква Свете Петке се налази на једном од најлепших видиковаца, окружена виноградима. По предању, у њој је вршено богослужење приликом градње манастира Љубостиње крајем 14. века. У црквици се налази мали саркофаг у коме су се чували делови моштију Свете Петке, које је по предању, овде донела кнегиња Милица.

Црква Светог Арханђела Гаврила налази се у селу Горњи Рибник. По легенди, село Рибник је добило име по богатим рибњацима из којих су се рибом сладили Немањићи, Хребељановићи, Обреновићи и Карађорђевићи. Године 1824. Милош Обреновић је, у близини извора у народу названог Краљевац, саградио цркву. Године 1831. дограђен је и звоник. Црква у Рибнику је једна од пет Милошевих покајница. Најстарија је очувана црква у општини Трстеник и 1984. године је проглашена за споменик културе и стављена под заштиту.

Црква у Бучју посвећена је Пресветој Богородици. Саграђена је 1902. године на темељима средњовековног храма из 1395. године. Неколико пута је уништавана, поново грађена (1946), обновљена и дограђена у последњој деценији 20. века. Црквена слава је Света Ана.

У селу Медвеђа се налазе два православна храма. Црква Светог Оца Николаја датира из 1825. године и једна је од најстаријих цркава у општини. У црквеној порти је 1925.године подигнут споменик погинулима у ратовима 1876-1878. и 1912-1918,а додатно су уклесана и имена бораца палих у Другом светском рату. Црквица Свете Петке је новијег датума.

Православна црква Вазнесења Господњег у Великој Дренови подигнута је 1832, а обновљена 1962. године.

У селу Пољна се налазе три православне цркве: стара (нефрескописана) подигнута 1845, храм посвећен Светом Пантелејмону из 1921. (у народу познат као Мала црква или Црквица) и Храм Светих апостола Петра и Павла из 1973.

crkva_bucje_m crkva_ribniku_m
Црква у селу Бучје Црква у Великој Дренови

Православни храм посвећен Светим апостолима Петру и Павлу у Стопањи саграђен је 1874.на месту средњовековног црквишта. Реконстриусан је 1978.године.

Православна црква Свете Петке у Брезовици саграђена је 1937. године на месту старије и скромније цркве из 1910.

Православна црква Вазнесења Господњег у Милутовцу саграђена је 1931. године на темељима старије цркве. Обновљена је после земљотреса 1999. године.

У атару села Риђевштица постоје трагови античке и средњевековне насељености. На темељима цркве из 14. века саграђена је православна црква посвећена Огњеној Марији.

Православна црква Светог Јована Крститеља Господњег у Чаирима озидана је 1967. године на месту знатно старије дашчаре из 19. века. Обновљена је и дограђен је звоник у периоду од 2004. до 2010. године.

Православна црква Васкрсења Господњег у Малој Дренови датира из 1972. године.

Православна црква Свете Тројице припада селима Горња и Доња Омашница. Подигнута је 1976. године на темељима цркве брвнаре из 18. века.

Православна црква у Риљцу (''црквица'') посвећена Светом Роману подигнута је 1980. године.

Православна црква у Почековини посвећена Светом Пантелејмону, чији дан је и црквена слава, сазидана је 1981. године на темељима старије црквице.

 detalj_m milutovac-crkva_m veluce_ulaz_m
Љубостиња - детаљ Црква у селу Милутовац Велуће - детаљ

 

Православна црква у Угљареву, посвећена Светој Ани, чији дан је и црквена слава, изграђена је 1995.године.

Православна црква у Јасиковици посвећена је Рођењу Светог Јована Крститеља. Саграђена је на темељима старе цркве у народу зване Црква Ружица. Завршена је са изградњом и освећена 2006. године. Фрескописана је.

Православна црква у Голубовцу посвећена је Светој великомученици Марини - Огњеној Марији. Налази се у близини остатака српског манастира и цркве брвнаре. Освештао је 2007.године Његово Преосвештенство патријарх Иринеј, а тадашњи Епископ Нишки.

Православна црква Вазнесења Христовог у Оџацима је завршена и освећена 2011. године.

Православна црква Свете Тројице у Страгарима је најмлађа црква у општини. Грађена је од 2009. до 2012. године, када је и осликана.

Православна црква Светог Димитрија у Малој Сугубини започета је 2010.године