Get Adobe Flash player
milica1Парк у центру Трстеника, омиљено место окупљања деце и младих, од јануара 2016. године краси споменик кнегињи Милици.

Кнегињу Милицу је српска историја забележила као мудру жену: владарку, дипломату, ктиторку, књижевницу, супругу и мајку која је преузела вођство српске државе и народа у једном од најтежих тренутака а то је после Косовске битке. Милица је потомак славне лозе Немањића, чукун унука Стефана Немање, првог српског владара. Милица је била „сваким врлинама украшена, милостива, тиха и сваком добром нарави испуњена". Надомак Трстеника Милица је подигла задужбину манастир Љубостињу, из кога је водила државу, у коме се касније замонашила, а у коме данас почивају њене мошти.

Споменик кнегињи Милици је понос малог града Трстеника. Са постаментом је висок четири метра. Изливен је у бронзи по замисли проф. др Драгољуба Димитријевића. Инспирација за лик кнегиње Милице је била ктиторска фреска из манастира Љубостиње. Споменик је подигнут захваљујући донаторским средствима проф. др Радмиле Милентијевић, која годинама живи у Америци и која помаже свој народ.

Чин освећења споменика је обавио српски патријарх господин Иринеј, 17. јануара 2016. године, када је споменик и свечано откривен.