Get Adobe Flash player
svtrojic_mЦрква Свете Тројице налази се у центру Трстеника. Датира из тзв. златног доба Трстеника. Грађена је од 1898. до 1900. године на месту старије и скромније цркве, после дугогодишње борбе Трстеничана да добију цркву каква им приличи. Прва је црква у Србији саграђена у неоморавском стилу и као таква била је модел градитељима на почетку 20. века. Велика је сличност са црквом краља Милутина у Хиландару.

Црква важи за једну од најакустичнијих у Србији: испред ње је само опленачка црква. Црквени хор ''Бошко Југовић'' са традицијом дугом преко 140 година прославио је име Трстеника широм Европе.

Непосредно после изградње цркве, додат је и звоник са сатом, који доминира градом и околином.

Звоник, висок 33 м, један је од највиших у Србији. Занимљива је прича о сату на звонику цркве Свете Тројице. Наиме, трстеничка добротворка Ћирка Стаматовић је 1912. године завештала свој дућан граду и цркви за куповину сата за звоник. Исте године је и преминула. После њене смрти избио је рат и дуго је тестамент ове племените жене стајао заборављен међу судским списима. Петнаест година касније, истакнути Трстенички трговац Васа Анђелковић сетио се завештања и кренуо у потрагу за документом. Године 1927. трстеничка црква је добила нова звона (јер су стара однета и претопљена у оружје) и велелепни механизам са часовницима на четири стране света.