Get Adobe Flash player

Na_moravi_13

zrnopsenice_m figurina1_m
Зрно пшенице - глина Фигурина - глина
Да је на тлу трстеничке општине постојао организован облик градског живота у данашњем селу Пољна, на локалитету Благотин, пре више од 8.000 година. Археолошки локалитет Благотин сврстан је у ред најстаријих и најбогатијих ранонеолитских налазишта на Балкану. На налазишту Благотин пронађени су модели зрна пшенице (величине 7-12 цм) од печене земље који су приношени као дар Богињи плодности у Благотинском светилишту. На полеђини једног од модела зрна пшенице налази се урбанистички план благотинског насеља, за који се претпоставља да је најстарији сачувани урбанистички план на свету.

Да је у манастиру Љубостиња живела и стварала прва песникиња на тлу Европе, монахиња Јефимија, у световном животу деспотица Јелена Мрњавчевић.

  raka_ljutovac_m
Споменик Раки Љутовцу на месту
одакле је оборио непријатељски авион
Да је у Пољни код Трстеника рођен Радоје Рака Љутовац, артиљерац српске војске у Првом светском рату, забележен у светској историји као први човек који је топом оборио авион (испред зграде Суда налази се његова биста). Носилац је ''Карађорђеве звезде'' и ''Албанске споменице''. По овом догађају је 30. септембaр проглашен за Дан aртиљерије Војске Србије, а касарна у Крагујевцу носи име нашег Пољанца (јер се овај догађај одиграо на брду Међак код Крагујевца).

Да је чувени српски политичар са почетка 20. века Никола Пашић радио на урбанистичком решењу Трстеника (тзв.првом регулционом плану) као асистент аустријском инжењеру Францу Винтеру.

Да је на првој топографској карти Трстеника и околине радио Живојин Мишић, чувени војсковођа у Балканским и Првом светском рату.

Да је у данашњој згради Комитета, која је током ратова имала улогу болнице, 1915. године је умро Војвода Војислав Танкосић, један од учесника Сарајевског атентата, познат по својој неустрашивости (улица у Трстенику носи његово име).

Да је пре Другог светског рата као геометар у Трстенику радио Никола Калабић, командант Горске гарде Југословенске војске у отаџбини и један од најближих сарадника ђенерала Драже Михаиловића.

Да је за време Првог светског рата у трстеничком хотелу ''Топаловић'' гостовала бечка опера.

Да је у Трстенику рођен Владислав Рибникар, оснивач „Политике“.

Да је у Великој Дренови код Трстеника рођен чувени писац Добрица Ћосић.

Да је пореклом из Медвеђе код Трстеника Радош Бајић, глумац, сценариста и редитељ.

ljutovacbw dobrica1 bajic
Радоје Рака Љутовац
 
Добрица Ћосић Радош Бајић
Да је у трстеничким селима Медвеђа, Богдање, Грабовац снимана врло популарна серија ''Село гори а баба се чешља“.

Да је звоник у порти Цркве Свете Тројице у Трстенику највиши у Србији (33 метра).

Да је Велика Дренова осамдесетих година била највећи светски извозник лозних калемова.

Да се у општини Трстеник годишње произведе 3.000.000 воћних садница различитих врста и сорти.