Get Adobe Flash player

Na_moravi_13

u_slavu_kalema_2017m
Манифестација „У славу калема-Велика Дренова 2017“ је манифестација привредног карактера са акцентом на пољопривредне специфичности краја и традицију. 

За место одржавања ове манифестације одабрана је Велика Дренова-село у централној Србији, у Поморављу, за кога се везују почеци калемарства у Србији и својевремено, светска престоница калемарства и највећи светски извозник лозних калемова. 

Почеци калемарства у Великој Дренови везују се за крај 19. века имена два истакнута мештанина. Први је Љубомир Недић, ученик прве српске Школе за ратарство у Краљеву, који је стекавши знања и вештину калемљења, то пренео својим вршњацима и суграђанима у Великој Дренови и околним селима. Биле су то тешке године за српско виноградарство, када је крајем 19. века винову лозу „покосила“ болест „филоксера“ и десетковала површине под виноградима. Љубомир Недић је добио и првог саборца у калемарском описмењавању младих, у учитељу Воји Катунцу. „Учитељ је ступио у везу са Недићем, у школу донео калемарске ножиће, учитељски пажљиво, и дуго, са њима састављао руке својих ђачића, и тако овдашњег човека са калемом винове лозе спојио за свагда.“ Као школован човек рођен у моравском селу и те како је разумевао потребе тадашње Краљевине Србије, као претежно аграрне земље, за младим нараштајима који су не само научени основној писмености већ и оспособљени за рад на земљи. Број калемара је временом растао и израстао до те мере да се Велика Дренова осамдесетих година 20. века назива престоницом света калемара и калемова винове лозе.