Get Adobe Flash player

Na_moravi_13

НОЋ МУЗЕЈА У ТРСТЕНИКУ

nm_mНоћ музеја је манифестација која се у Европи и Србији одржава десети пут по реду, а у Трстенику четврти пут. Манифестација има за циљ популаризацију музејске културе, привлачење млађе музејске публике и представљање музеја и музејске делатности на један потпуно нов начин.
Народни универзитет је ове године у Музејској збирци, за Ноћ музеја, припремио мултимедијалну и едукативну изложбу „Историја хлеба у трстеничком крају„ са пратећим културно-уметничким програмом и дечјом креативном радионицом.
Дечја креативна радионица под називом „Прстићи у тесту" ће показати деци предшколског узраста и млађих разреда основних школа на који се начин од брашна и воде са мало квасца, процесом мешења, праве хлеб, кифлице и пецива која они толико воле. Радионица ће имати практични и теоријски део.
Радионица ће почети са радом у 18 часова у дворишту Музејске збирке Трстеник.
Поставка „Историја хлеба у трстеничком крају„ ће бити отворена у 20 часова у изложбеној галерији Музејске збирке Народног универзитета Трстеник. Поставка обухвата експонате од неолитског периода до модерног доба и мултилинеарном путањом прича причу о историји хлеба у трстеничком крају.
Експонати из неолитског периода су преузети са Института за археологију Београд од др Дубравке Николић која је задужена за трстеничку неолитску збирку (Благотин и Страгари). Преузети експонати су модели зрна пшенице (7-12 цм) од печене земље који су приношени као дар Богињи плодности у Благотинском светилишту. На једном од преузетих модела зрна пшенице, на полеђини, се налази урбанистички план благотинског насеља, за који се претпоставља да је најстарији сачувани урбанистички план на свету. У неолитском делу поставке ће бити изложени и жрвњеви за ручно млевење житних зрна, питос великих димензија (који се чува у депоу Музејске збирке Трстеник) који је вероватно служио за чување жита, неколико мањих посуда у којима се вероватно чувало жито, жрвањ за ручно млевење жита, амулети, и пар антропоморфних и зооморфних фигурина које су имале важну улогу у благотинском култу плодности земље и рађања.
У оквиру изложбене поставке наћи ће се и оруђа за обраду земље (плуг, мотика, будак, брана), сетву, жетву и вршидбу (кошаре, српови, косе), а међу експонатима своје место ће наћи и воденично коло које представља пола пута између зрневља жита и брашна.
Друга половина изложбеног простора ће бити посвећена обредном хлебу (сватовски, васкршњи, божићни, подушни...) у трстеничком крају.
Целокупно постављање изложбе и у смисану целину постављање екпоната надгледао је етнолог-кустос Завичајног музеја Жупе из Александровца, Илија Јокановић.
Комплетна изложбена поставка ће бити пропраћена фотографијама које илуструју причу о историји хлеба у трстеничком крају.
У 22 часа, у дворишту Музејске збирке, почеће културно-уметнички програм у коме ће учешће узети КУД „Извор" из Велике Дренове са жетелачким обредом „Осојане, да Бог да ти родило", потом КУД „Прва бразда" из Велике Врбнице са сценским приказом приповетке Милована Глишића „Прва бразда". У програму ће учешће узети и Трстеничко позориште чији ће глумци читати стихове разних аутора посвећених хлебу и говорити изреке и поређења трстеничког краја која су директно везана за хлеб.
Пратећи програм манифестације „Ноћ музеја" ће бити и Прва ликовна колонија у организацији Телевизији Трстеник. Ликовна колонија ће бити одржана од 14. до 19. маја у дворишту Музејске збирке Трстеник и окупиће осам сликара, вајара и графичара.
Поред ликовне колоније, учешће у „Ноћи музеја" ће узети и ЛУР Трстеник. У Ликовном салону Дома културе Трстеник ће бити изложба графика из легата ЛУР-а.