Get Adobe Flash player

Na_moravi_13

Почетна ПРВИ У СВЕТУ ОБОРИО НЕПРИЈАТЕЉСКИ АВИОН

ПРВИ У СВЕТУ ОБОРИО НЕПРИЈАТЕЉСКИ АВИОН

ljutovacУ трстеничком селу Пољна налази се родна кућа Радоја Раке Љутовца, артиљерца из Првог Светског рата који је ушао у светску историју као први човек који је топом оборио авион и тако постао претеча ПВО. По овом догађају који се десио у околини Крагујевца 30.септембра 1915.године, овај датум је узет за Дан Артиљеријско-ракетне јединице Војске Србије, а касарна у Крагујевцу носи име нашег суграђанина. За овај подвиг награђен је Карђорђевом звездом и медаљама „Албанска споменица" и „Споменица рата", највишим државним ордењем за учешће у Балканским и Првом светском рату. У Трстенику, испред Основног суда, за чију градњу је Рака Љутовац поклонио земљиште општини, подигнута је његова биста.

Радоје Љутовац–Рака (рођен 4. септембра 1887. године у Пољни код Трстеника, умро 25. новембра 1968. године у Трстенику)

Ево како се то збило...

Рака је 1915. године распоређен у специјану јединицу, новоформирану батерију, која се налазила на Метином брду код Крагујевца, да би од непријатељских авиона бранила град.
Дана 30. септембра 1915. године, у јединици Радоја Љутовца дата је узбуна, јер је јављено да се од Лапова према Крагујевцу приближавају три непријатељска авиона. Када су долетели изнад Крагујевца, избацили су 45 бомби, од којих је 16 пало на Војно-технички завод, а остале по вароши. На авионе су српски војници пуцали из пушака и митраљеза, али без успеха.
Радоје Љутовац је по наређењу командира већ био код свог топа. Тај топ није наменски био направљен као противавионски, већ је то био модификовани турски топ, заробљен 1912. године. Нанишанио је и опалио гранату у правом моменту. Из прве је погодио авион, марке Ферман. Непријатељски авион је задрхтао, из њега је кренуо да избија дим и затим се срушио на земљу, у улицу Престолонаследника Петра у самом центру града.ljutovac_kuca_m Након честитања на подвигу, командир му је дао коња којим је Радоје одјахао у град и пробивши се кроз масу радозналих људи који су у чуду гледали запаљени авион, салутирао и одао почаст погинулим пилотима.
Грађани су схватили да је то артиљерац заслужан за обарање авиона и славили су га и честитали му.
Стигло је и званично признање, Радоје је одликован Карађорђевом звездом са златним мачевима и унапређен је у чин каплара. Касније је на Солунском фронту унапређен у чин наредника.
У јесен 1918. године учествовао је у пробоју Солунског фронта.
Након завршетка рата и демобилизације, Радоје је у Трстенику отворио трговинску радњу мешовите робе, на месту данашњег Суда.
Више пута је Рака Љутовац био почасни гост на високим војним и државним свечаностима.„